Designing The User Interface

Strategier for effektiv

menneske - maskin

kommunikasjon

 

 

 

Kapittel 1 – Menneskelige faktorer i interaktiv programvare

1.2 Mål for systemutvikling

Et godt rykte kommer ikke av store ord og lovnader eller reklamekampanjer, men fra funksjoner med god kvalitet designet etter nøye planlegging, kartlegging av brukernes behov og grundig testing.

 

Når et interaktivt system er godt designet blir brukergrensesnittet nesten usynlig. Dette gjør at brukerne kan konsentrere seg om arbeidet de skal utføre, heller enn hvordan dette skal utføres på systemet.

 

U.S. militære standard for menneskelig design kriterier:

 

Analyser på hvilke oppgaver som skal utføres er viktig, fordi systemer med feilrettet funksjonalitet blir dårlig mottatt og lite brukt. Hvis man bommer på funksjonaliteten, hjelper det lite om systemet har et godt brukergrensesnitt.

For bred funksjonalitet er også et faremoment, fordi kompleksiteten fører til at systemet blir tungvint å bruke, og det blir unødvendig vanskelig å lære.

 

1.2.3 Standardisering, itegrering, konsistens og portabilitet

Standardisering referer til et standard brukergrensesnitt på tvers av flere applikasjoner.

 

Interasjon på tvers av programpakker og applikasjoner var et av designprinsippene i Unix. Kommandospråket var standardisert fra starten av, men nå er det mange konkurrerende grafiske brukergrensesnitt (GUI) som bygger på X og Motif standardene.

 

Konsistens brukes på kommandoer, setninger, knapper, layout, farger, osv. innenfor en applikasjon.

 

Portabilitet går på å konvertere data og dele filer mellom ulike programmer på forskjellige plattformer. Dette kan være et problem å oppnå, fordi vi har ulike skjermoppløsninger, fargemuligheter, pekeredskaper, filformat etc. Kompabilitet mellom ulike versjoner av et program kan også være problematisk, fordi vi ønsker å legge til nye funksjoner som den gamle versjonen ikke har støtte for.

 

1.3 Mål med brukergrensesnittdesign

Disse fem menneskelige faktorene er viktig i evaluering:

 

1.4 Motiver for menneskelige faktorer i design

1.4.1 Livskritiske systemer

Eksempler på livskritiske systemer er flygerleder-systemer, kjernekraft reaktorer, base for romfart, politi- og brannvesen, militære operasjoner. Lang opplæringstid kan godtas mot at man oppnår god og feilfri ytelse, selv når brukerne er i stressede situasjoner. Subjektive oppfatinger er mindre viktig, fordi brukerene er godt motiverte når de bruker systemet. Brukerne husker hvordan systemet skal brukes, fordi hyppigheten er stor, og man har ofte øvelse.

 

1.4.2 Industrielle og komersielle systemer

Typiske eksempler er banker, forsikring, ordrebestillinger, lagerledelse, fly og hotellservice, bilutleie, kredittkort. Her har prisen stor betydning. Lavere pris kan være viktigere enn tilliten til systemet (?????, javel). Dete er dyrt å drive opplæring, så opplæringstiden må være lav.

Dersom man oppnår 10% mindre tid per transaksjon, får man 10% færre terminaler og 10% mindre utgifter i maskinvare.

 

1.4.3 Kontor, hjemme og underholdningssystemer

Eksempler: Tekstbehandling, automatiske transaksjoner, dataspill, undervisningsprogrammer, e-post, data-konferanse. Å velge rett funksjonalitet er vanskelig. Nybegynnere har størst behov for små og lette handlinger, men når erfaringen øker, øker behovet for større funksjonalitet og god ytelse. Man kan designe systemet slik at forskjellige brukere finner seg tilrette i det samme systemet ved å tilby varierte muligheter for samme handling. Pris er viktig pga stor konkurranse.

 

1.5 Tilpasning av menneskelige faktorer

Når ett desig ikke kan tilpasses et bredt spekter av brukere, kan flere versjoner/utgaver av samme program eller tilpasning av brukergrensesnittet gjøres tilgjengelig.

Folk har forskjellig utgangspunkt når de skal bruke et datasystem. Noen liker å bruke datamaskiner, mens andre ser mørkt på det. Det er påvist fundamentale forskjeller mellom kvinner og menn, men det er vanskelig å peke på hvilke eksakte forskjeller det dreier seg om. Kvinner liker ofte andre dataspill enn menn, selv om det finnes mange unntak til hver av dem.

 

Når det gjelder kontorsystemer endser ofte ikke menn reaksjonen en kvinne kan ha på kommandoer som KILL en fil og ABORT et program.

 

1.5.4 Kulturelle og internasjonale forskjeller

Det er ganske klart at brukere som  har lært å lese kinesisk eller japansk vil skumlese en skjem på en annen måte enn brukere som har lært engelsk eller fransk. Når man skal standardisere et system internasjonalt, må man tenke over følgende punkter:

 

1.5.5 Brukere med funksjonshemming

 

1.6 Mål for vårt fag