Kapittel 7 – Menyvalg, skjema og dialogbokser

7.1 Innledning

Når man ikke kan lage gode modeller med Direkte Manipulasjon, er menyvalg og skjema et bra alternativ. Menyer er effektive, fordi de gjør at brukerne kan gjenkjenne kommandoene ved at de listes opp på en strukturert måte. Brukerne slipper å huske kommandosyntaksen, slik de må med et kommandobasert system. Dette gjør at menyvalg er spesielt effektivt for brukere med liten erfaring med systemet.

 

7.2 Oppgaverelatert organisering

Hovedmålet for designeren når det gjelder meny, skjema og dialogbokser er å lage en fornuftig, forståelig og bekvem organisering som i tillegg er lett å gjenkjenne og relevant til oppgaven brukeren skal gjøre.

7.2.1 Enkeltmeny

En enkeltmeny har kun én liste med to eller flere valg. Eller det kan være en rekke med checkbokser hvor brukeren kan velge flere elementer. Enkeltmenyer kan deles inn i flere grupper:

7.2.2 Lineær sekvens og flermenyer

7.2.3 Trestrukturerte menyer

Når antallet valg i menyen blir stort, og det blir vanskelig å organisere menyen med teknikkene ovenfor, kan man samle valg med lignende kategori under hverandre i en trestruktur. Selv en slik organisering fører til uenigheter. Ikke én strukturering passer alle brukerne, men over tid vil brukerne venne seg til strukturen. Trestrukturering gjør at nybegynnere kan finne fram i store mengder valg.

 

Dybde er antall nivåer. Bredde er antall valg per nivå. Når dybden kommer opp i et antall av fire til fem, er det fort gjort at brukerne går seg vill i menystrukturen.

 

7.3 Sekvensen på hvordan valgene presenteres

 

Når det ikke finnes noen direkte sammenheng mellom valgene kan man sortere etter:

 

7.4 Responstid og frekvens på displayet

 

·         Dype menyer blir irriterende hvis responstiden er treg, fordi man må gjøre mange valg før man kommer til kommandoen man ønsker å utføre.

·         Hvis responstiden er treg, bør designeren plassere flere elementer per nivå for å redusere antallet nivåer man må bla seg gjennom.

·         Brede menyer (lang liste) blir irriterende hvis displayraten er treg, pga all teksten og grafikken som må vises per nivå.

·         Hvis displayraten er treg, bør designeren plassere færre elementer per nivå.

·         Hvis både responstiden og displayraten er treg, er bruk av menyer generelt irriterende. Da blir kommandobasert grensesnitt mer aktuelt.

 

7.5 Rask bevegelse i menyer

Selv med kort responstid og høy displayrate kan erfarne brukere bli irriterte hvis de må gjennom mange menyvalg for å gjøre en enkelt handlig. I stedet for å lage et kommandobasert grensesnitt for erfarne og ekspertbrukere, kan vi forbedre menyen.

1.      Tilby typeahead-teknikk

2.      Gi menyene en tast som tilordnes navnet, for eksempel Fil

3.      Tilby makromuligheter

 

7.5.1 Menyer med typeahead: BLT tilnærmelsen

Brukeren trenger ikke å vente på at menyene blir vist. Man kan bare taste inn en tekststreng på tastaturet for å foreta menyvalgene. Denne teknikken har blitt kjent som BLT-tilnærmelsen, der BLT står for bacon, lettuce and tomato sandwich. Denne teknikken krever at brukerne husker tekststrengen i hodet, men hvis de glemmer disse er det bare å se på menyene igjen. Teknikken er svært hensiktsmessig når responstiden eller displayraten er treg.

7.5.2 Menynavn eller bokmerker for direkte tilgang

Brukerne kan følge menyene, men hvis de vet navnet på menyvalgene kan de skrive dette inn og gå dit direkte. Denne teknikken er hensiktsmessig når brukerne har behov for å huske bare noen få navn.

Dette ligger svært nær teknikken som brukes i web browsere, bokmerker. Her kan brukerne lagre en internettadresse i en liste. Ved å klikke på oppføringen til denne adressen, har det samme funksjon som å skrive den inn. Bakdelen med denne teknikken er at listen fort blir veldig lang og uoversiktlig. Designeren må da tilby en hierarkisk struktureringsmulighet.

7.5.3 Makroer og verktøylinjer

Brukere som benytter menyvalg veldig mye vil foretrekke makrofunksjoner for å tilordne en sekvens av menyvalg til et lite program som kalles makro. Makroene kan senere kjøres, og de utfører da sekvensen med menyvalg som er lagret. Makroer kan ofte tilordnes en knapp på verktøylinjen for rask tilgang.

 

7.6 Meny layout

7.6.1 Tittel

Valg av tittel/navn på menyene er en vanskelig oppgave, som krever nøye gjennomtenking. Et viktig moment er konsistent navngiving. Når en bruker velger ”Linker” fra en meny på en hjemmeside, skal siden som kommer opp ha overskriften ”Linker” og ikke noe annet som for eksempel ”Her er viktige steder på nettet”. Samme prinsipp gjelder i designing av programmer.

7.6.2 Språket i menyene

·         Konsistent terminologi     Vær svært nøye med å velge en terminologi som brukergruppen kan forstå. Lag en liste over ord som skal brukes, slik at man lettere kan ha en konsistent språkbruk.

·         Forskjell mellom valgene     Sørg for at hvert valg er forskjellig fra alle andre. Ikke bruk setninger/ord med omtrent samme betydning. Dette gjør at brukerne blir i tvil om hva de skal velge. Grupper heller lignende valg.

·         Konsis terminologi     Ikke bruk lange setninger for å forklare et valg hvis ett ord kan være nok. For eksempel er det bedre å bruke kun ”Dyr” enn ”Informasjon om dyr”.

·         Stikkord til venstre     Prøv å la det relevante ordet komme først, for eksempel ”Size of type” i stedet for ”Set the type size”. Dette gjør at brukeren kan finne det valget han er ute etter mye raskere, fordi man skumleser menyvalgene. Det er da naturlig at man leser det første ordet først.

7.6.3 Grafisk layout og design

Designeren bør ha en liste over følge ting for å kunne lage en konsistent layout på menyene:

 

Text Box: ·	Bruk semantikk relatert til oppgaven som skal utføres (enkel, lineær sekvens, trestruktur, asyklisk graf/nettverk)
·	Foretrekk bred og lav, fremfor smal og dyp
·	Vis posisjon ved hjelp av grafikk, tall eller tittel
·	Bruk tittel som overskrift på undermenyer
·	Grupper valgene meningsfullt
·	Ha en meningsfull sekvens på valgene
·	Skriv det relevante stikkordet først i et valg
·	Bruk konsistent grammatikk, layout og terminologi
·	Tilby typeahead og/eller hurtigtaster
·	Tilby valg for å gå tilbake til hovedmenyen og til forrige valg
·	Vurder online hjelp; nye teknikker for valg; optimal responstid, displayrate og størrelse på skjermbilde
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



7.7 Skjema

Når vi har behov for å angi data som navn, tall osv, er tastaturet en velegnet innenhet. Når mange felt med data skal angis, er skjema en teknikk å foretrekke.

7.7.1 Retningslinjer for designing av skjema

 

7.7.2 Listbokser og combobokser

Hurtig valg fra lister kan oppnås med combobokser. Disse tilbyr mulighet for inntasting av innledende tegn, hvorpå comboboksen scroller til den første oppføringen som passer med inntastingen. Vanligvis er lister sortert alfabetisk for å støtte dette, men det kan av og til være hensiktsmessig at oppføringene i listen er gruppert etter visse kriterier.

7.7.3 Kodede felt

Når data skal listes opp i kolonner kreves forskjellig justering på inntasting enn på visning av dataene. Tekst skal være venstrejustert på både inntasting og visning. Tall skal være venstrejustert på inntasting, men høyrejustert på visning. Desimaltall skal være justert etter desimalkomma på visning. Unngå visning av nuller foran tallet.

 

Tilby spesielle format der dette kreves:

 

7.8 Dialogbokser

Dialogbokser skal dukke opp i nærheten av  det området de er relatert til. Det er derfor en risiko for at de dekker relevant informasjon. Dialogbokser skal derfor være så små som mulig for å dekke et så lite område av informasjon som mulig. Prøv også å unngå at dialogboksene dukker opp oppå informasjon som er relevant for dialogboksen.

 

Når oppgavene blir komplekse, kan det være ønskelig å benytte såkalte tabbed dialog boxes. Disse kan ha mellom 2 og 20 folder. Eksempel på en tabbed dialog box er skjemaet Kantlinjer og skyggelegging i Microsoft Word. En fare med denne teknikken er at brukerne kan få problemer med å finne det de er ute etter.

 

Text Box: Intern layout: som med menyer og skjema
·	Meningsfull tittel, konsistent stil
·	Sekvens fra øverst til venstre, og til høyre bunn
·	Konsistent layout (marger, grid, linjer, bokser)
·	Konsistent terminologi, font, justering, bruk av store bokstaver
·	Standard knapper (OK, Avbryt)
·	Motarbeide feil med direkte manipulasjon

Eksterne forhold
·	Myk visning av åpning og lukking
·	Liten størrelse overlapper mindre område
·	Visning nær relatert informasjon
·	Ikke overlapp relatert informasjon
·	Gjør dialogboksen lett å forsvinne
·	Lett å skjønne hvordan godta innstillinger og avbryte